کلینیک طلوعی دوباره

ماده مخدر فلاکا یا زامبی چیست؟

ماده مخدر فلاکا
نویسنده: سمیه هاشمی

فروردین ۲۵, ۱۴۰۴

فلاکا یا زامبی نوعی ماده مخدر روانگردان است که در سال های اخیر در مهمانی ها و پارتی های شبانه استفاده می شود. این ماده بسیار اعتیادآور است. تشنج، پارانویا و افکار خودکشی از عوارض فلاکا یا زامبی است.

 

فلاکا چیست؟

فلاکا یکی از نام‌های کاتینون مصنوعی مربوط به نمک حمام است. فلاکا یک ماده مخدر روانگردان  محرک مصنوعی قوی است که از نظر شیمیایی شبیه آمفتامین‌هایی مانند اکستازی و مت‌آمفتامین است که در دهه ۱۹۹۰ در بین مهمانی‌های اروپا محبوب شد.

ماده مخدر زامبی یا فلاکا در تهران

در سال‌های اخیر، محبوبیت آن در سراسر جهان و حتی ایران گسترش یافته است. ساختار شیمیایی زامبی بسیار شبیه به متیلن دی اکسی مت آمفتامین است که یک داروی تفریحی رایج است که احساس سرخوشی و سطح انرژی غیرطبیعی بالایی ایجاد می‌کند. فروش فلاکا در تهران برای استفاده در مهمانی ها و پارتی ها انجام می شود.  اما برخلاف MDMA ،  زامبی باعث می‌شود مصرف‌کنندگان پرخاشگری شدید، پارانویا، توهم و روان‌پریشی را تجربه کنند.

آدامس فلاکا و طریقه مصرف فلاکا

یک این ماده اغلب به صورت کریستال‌های کوچک یا پودر فروخته می‌شود که می‌توان آنها را دود کرد، تزریق کرد، از بینی کشید یا به صورت خوراکی مصرف کرد. مصرف زیاد آن می‌تواند باعث توهم و آشفتگی شدید شود. حتی می‌تواند در برخی افراد منجر به طغیان‌های خشونت‌آمیز و رفتار نامنظم شود.

در سال های اخیر به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است. این ماده در شکل های مختلف آدامس فلاکا، قرص فلاکا و …. در دسترس قرار گرفته است. زامبی مانند سایر کاتینون‌های مصنوعی، فوق‌العاده خطرناک است و عوارض جانبی غیرقابل پیش‌بینی دارد.

همچنین می‌تواند به سرعت باعث مصرف بیش از حد شود زیرا قدرت آن هنگام تولید کنترل نمی‌شود. این داروها معمولاً با برچسب «غیرقابل مصرف انسانی» عرضه می‌شوند، اگرچه به طور خاص برای ایجاد حس سرخوشی در مصرف‌کننده تولید می‌شوند.

 

زامبی و سایر کاتینون‌های مصنوعی

کاتینون‌ها از نظر شیمیایی شبیه کوکائین یا آمفتامین‌ها، دو نوع معروف از داروهای محرک هستند. این خانواده از داروها با مجبور کردن نورون‌ها به آزادسازی دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین، باعث ایجاد حس سرخوشی می‌شوند. این انتقال‌دهنده‌های عصبی مسئول احساسات بالا هستند.

کاتینون‌های مصنوعی عمدتاً در آزمایشگاه‌های شرق آسیا تولید می‌شوند. اگرچه سازمان‌هایی مانند اداره مبارزه با مواد مخدر (DEA) تلاش می‌کنند این مواد خطرناک را غیرقانونی اعلام کنند، آزمایشگاه‌هایی که این مواد را تولید می‌کنند می‌توانند ساختار شیمیایی را کمی تغییر دهند تا از قانون جلوتر بمانند. در حالی که این مخدرو نمک حمام دو کاتینون مصنوعی هستند که طبق قانون اجرای آنالوگ مواد کنترل‌شده از سال ۲۰۱۲ در ایالات متحده غیرقانونی هستند، کاتینون‌های مصنوعی دیگری نیز در بازار موجود است.

نام ماده شیمیایی پشت این دارو آلفا-پیرولیدینوپنتیوفنون است که معمولاً به اختصار آلفا-PVP نامیده می‌شود. این مولکول اصلی مست‌کننده است که اغلب در نمک‌های حمام معروف‌تر نیز یافت می‌شود. فلاکا، مانند نمک حمام، گاهی اوقات به صورت کریستال‌های ریز آسیاب شده سفید یا صورتی یافت می‌شود که بوی تندی دارد.

 

 

علائم مصرف ماده مخدر زامبی چیست؟

فلاکا به دلیل توانایی‌اش در ایجاد طیف وسیعی از علائم، از خفیف تا شدید، شناخته شده است که می‌توان آن‌ها را به چند دسته رفتاری، جسمی، شناختی و روانی-اجتماعی طبقه‌بندی کرد.

  • بی‌قراری: کاربران ممکن است رفتار بی‌پروا و تکانشی نشان دهند، اغلب بدون توجه به عواقب آن.
  • تحریک بیش از حد: فلاکا می‌تواند باعث تحریک شدید شود که منجر به افزایش سطح انرژی و فعالیت می‌شود.
  • الگوهای رفتاری غیرقابل پیش‌بینی: کاربران ممکن است رفتار نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی از خود نشان دهند و پیش‌بینی اعمال آن‌ها را دشوار کند.
  • بی‌احتیاطی: زامبی می‌تواند منجر به تصمیمات و اقدامات بی‌پروا شود که می‌تواند منجر به آسیب به خود یا دیگران شود.
  • پرخاشگری بی‌دلیل: کاربران ممکن است بدون هیچ تحریک آشکاری پرخاشگر و خشن شوند.
  • آژیتاسیون روانی-حرکتی: زامبی می‌تواند باعث بی‌قراری، آشفتگی و احساس آشفتگی درونی شود.
  • افزایش ضربان قلب: زامبی می‌تواند باعث ضربان قلب سریع و نامنظم شود. افزایش دمای بدن: مصرف‌کنندگان ممکن است افزایش خطرناک دمای بدن را تجربه کنند که می‌تواند منجر به نارسایی اندام‌ها شود.
  • تجزیه فیبر عضلانی: فلاکا می‌تواند باعث آسیب و تحلیل عضلات شود که منجر به ضعف و خستگی عضلات می‌شود.

سایر علائم مصرف

  • افزایش قدرت: برخی از مصرف‌کنندگان ممکن است به دلیل اثرات محرک این دارو، افزایش قدرت و استقامت را تجربه کنند.
  • پارانویا: مصرف‌کنندگان ممکن است دچار پارانویای شدید شوند که اغلب با توهم آزار و اذیت همراه است.
  • بیش‌هوشیاری: زامبی می‌تواند باعث افزایش هوشیاری و آگاهی شود که می‌تواند هم نشاط‌آور و هم وحشتناک باشد.
  • قضاوت ضعیف: مصرف‌کنندگان ممکن است به دلیل اختلال در قضاوت و توانایی‌های تصمیم‌گیری، تصمیمات ضعیفی بگیرند.
  • مسخ واقعیت: زامبی می‌تواند باعث شود مصرف‌کنندگان احساس کنند از واقعیت جدا شده‌اند و منجر به احساس جدایی و سردرگمی می‌شود.
  • هذیان: مصرف‌کنندگان ممکن است دچار توهمات واضح و نگران‌کننده شوند که اغلب شامل قدرت فرا انسانی یا سایر سناریوهای خیالی است. فلاکا می‌تواند باعث شود مصرف‌کنندگان وارد حالت هذیان شوند که با سردرگمی، گیجی و عدم آگاهی از محیط اطرافشان مشخص می‌شود.
  • نوسانات شدید خلقی: مصرف‌کنندگان ممکن است دچار تغییرات خلقی ناگهانی و شدید شوند که اغلب با تحریک‌پذیری و پرخاشگری همراه است.
  • آشفتگی و زودرنجی: فلاکا می‌تواند باعث شود مصرف‌کنندگان آشفته و زودرنج شوند و منجر به درگیری با دیگران شود.
ماده مخدر فلاکا زامبی
ماده مخدر فلاکا زامبی

 

عوارض مصرف فلاکا یا زامبی

عوارض جانبی داروی بسیار اعتیادآور فلاکا بسیار خطرناک و بالقوه تهدیدکننده زندگی است. دو دلیل اصلی برای صحت این موضوع وجود دارد. اول، خود این دارو بسیار قدرتمند است و می‌تواند باعث آسیب دائمی شود. دوم، ترکیب فلاکا با الکل یا سایر داروهای ضد افسردگی می‌تواند منجر به مصرف بیش از حد و کشنده شود.

برخی از جدی‌ترین عوارض جانبی این دارو عبارتند از:

  • توهم، هذیان و شیدایی
  • روان‌پریشی و پارانویا
  • بیش‌فعالی
  • تشنج
  • گیجی و بی خوابی
  • حملات اضطرابی
  • پرخاشگری یا تحریک‌پذیری شدید
  • اختلال در مهارت‌های حرکتی
  • مشکلات هماهنگی
  • افزایش ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن
  • از دست دادن اشتها
  • تشنج
  • لرزش
  • استفراغ
  • افسردگی
  • رفتار خشونت‌آمیز و افکار خودکشی
  • ایست قلبی
  • مرگ

اگر هر یک از این علائم را در کسی که می‌شناسید و مرتباً زامبی مصرف می‌کند، مشاهده کردید، باید فوراً با مرکز ترک اعتیاد تهران تماس بگیرید. چندین روش درمانی برای سوء مصرف‌کنندگان فلاکا حتی به صورت تفریحی در دسترس است، از جمله برنامه‌های بستری و سرپایی که بر کمک به افراد برای دستیابی به هوشیاری  و پاکی طولانی مدت تمرکز دارند. با یک مشاوره رایگان ترک اعتیاد می‌توانید کمک لازم برای غلبه بر سوء مصرف و اعتیاد به زامبی را دریافت کنید.

تاثیر فلاکا بر مغز

زامبی چگونه بر مغز شما تأثیر می‌گذارد؟ این مخدر با افزایش سطح دوپامین در مغز، باعث ایجاد تغییراتی در نحوه پردازش اطلاعات توسط مغز می‌شود. این اثر مشابه اثر کوکائین است، اما بیشتر از اثرات کوکائین دوام دارد. هنوز مشخص نیست که این ماده چه عواقب بلندمدتی می‌تواند بر سلامت روان مصرف‌کننده داشته باشد. ما می‌دانیم که زامبی دارای برخی اثرات کوتاه‌مدت و بلندمدت است.

 

فلاکا چه مدت در بدن شما باقی می‌ماند؟

اثر مصرف این مخدربسته به میزان مصرف و سطح تحمل فرد، بین ۶ تا ۱۲ ساعت باقی می‌ماند. این بدان معناست که اگر کسی دوز زیادی از زامبی مصرف کند، ممکن است عوارض جانبی بسیار جدی را برای مدت طولانی پس از مصرف اولیه تجربه کند.

dr3

اعتیاد به زامبی

سوء مصرف فلاکا معمولاً با مصرف تفریحی شروع می‌شود که در صورت عدم کنترل می‌تواند به سرعت به اعتیاد تبدیل شود. این به دلیل توانایی این ماده مخدر در ایجاد احساس لذت شدید و همزمان ایجاد وابستگی روانی در مصرف‌کنندگان است. با پیشرفت اعتیاد، افراد تمایل دارند دوز مصرفی خود را افزایش دهند تا به همان اثرات قبلی برسند و این امر آنها را در مسیر خطرناکی از افزایش خطر مصرف بیش از حد و سایر مشکلات سلامتی مرتبط با مصرف طولانی مدت، مانند افسردگی و اختلالات اضطرابی، قرار می‌دهد.

عوارض اعتیاد به فلاکا یا ماده مخدر زامبی

مصرف فلاکا می‌تواند منجر به مشکلات جسمی شدیدی مانند نارسایی اندام‌ها به دلیل کم‌آبی ناشی از تعریق زیاد هنگام مصرف این ماده مخدر شود. سوءمصرف زامبی همچنین می‌تواند منجر به آسیب کلیوی، آسیب کبدی و حتی مرگ ناشی از فروپاشی قلبی عروقی به دلیل دمای بسیار بالای بدن شود.

سوءمصرف طولانی مدت می‌تواند باعث آسیب دائمی مغز شود و منجر به اختلالات شناختی مانند مشکل در تمرکز یا از دست دادن حافظه شود. سایر عوارض جانبی روانی شامل افسردگی، اختلالات اضطرابی، روان‌پریشی یا علائم شبیه اسکیزوفرنی مانند توهم و هذیان می‌شود که ممکن است حتی پس از ترک دائمی فلاکا نیز ادامه یابد.

برای برخی از افراد، صرفاً تصمیم به قطع مصرف زامبی برای غلبه بر مشکل مربوط به زامبی کافی نیست. برنامه‌های درمان سوءمصرف مواد، محیطی امن را فراهم می‌کنند که در آن افراد می‌توانند برای غلبه بر سوءمصرف یا اعتیاد به فلاکا، کمک حرفه‌ای دریافت کنند

 

سخن آخر

مراکز ترک اعتیاد، مراقبت‌های ویژه‌ای را برای افرادی که از علائم ترک رنج می‌برند، از جمله سم‌زدایی و نظارت پزشکی، ارائه می‌دهند. پس از سم‌زدایی، بیماران مشاوره و درمان دریافت می‌کنند تا به آنها در شناسایی علل اساسی بیماری‌شان و ایجاد مکانیسم‌های مقابله‌ای سالم کمک شود. طلوعی دوباره نیز، برنامه‌های سرپایی ویژه ای را برای کمک به بیماران وابسته به این مخدر یا دیگر مواد که امکان بستری شدن ندارند ارائه می دهد. همچنین مرکز ترک اعتیاد بانوان به طور جداگانه در حالت خدمت رسانی به بانوان گرامی است.

نویسنده: سمیه هاشمی

سمیه هاشمی هستم و بیش از سه سال است که در زمینه ترک و درمان اعتیاد به تولید محتوا می‌پردازم. به تولید محتوا، به ویژه در حوزه سلامت، علاقه‌مندم. در دنیای امروز نمی‌توان تنها به شعار «محتوا کینگ است» اکتفا کرد؛ بلکه محتوای با کیفیت، مستند و همراه با ارائه‌ای جذاب می‌تواند تاثیر واقعی را داشته باشد و تبدیل به «پادشاه» گردد.