کلینیک طلوعی دوباره

تعویض خون برای ترک اعتیاد

تعویض خون برای ترک اعتیاد
نویسنده: دکتر مسعود جوادی

اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

تعویض خون برای ترک اعتیاد یکی از روش هایی است که از نظر علمی ثابت نشده است.  تاثیر خون دادن در ترک اعتیاد یک درمان فرعی و جانبی است. مهمترین تاثیر اعتیاد بر مغز و گیرنده های عصبی است و اعتیاد بر خون تاثیر چندانی ندارد. اما در این مقاله به توضیح کامل روش تعویض خون برای ترک اعتیاد، فواید و عوارض آن می پردازیم.

 

تعویض خون چیست؟

درمان اعتیاد یکی از مسئله های مهم علوم پزشکی و روانشناسی است که هنوز تحقیقات زیادی در مورد روش های درمانی در حال انجام است. یکی از این روش ‌ها، ترک اعتیاد به روش تعویض خون است. البته این روش از نظر علمی تایید قطعی نشده و در نتیجه می تواند خطرات جدی برای سلامتی به همراه داشته باشد.

تعویض خون و یا به عبارت بهتر سم‌زدایی، به ‌منظور از بین بردن وابستگی بدن به ماده اعتیاد زا و عدم خماری پس از ترک آن انجام‌ می‌ گردد که اغلب کار بسیار پیچیده ای است. روند درمان و تعویض خون معتاد در مراکز تخصصی ترک اعتیاد به این شکل است که افراد بیمار تا مدتی در یک محیط به نسبت ایزوله بستری شده تا خون آن ها از هر گونه ماده اعتیاد زا پاک گردد. گاهی در برخی از این مراکز می توان از داروهایی در جهت تسریع فرایند پاکسازی استفاده‌ کرد.

فواید تعویض خون برای ترک اعتیاد

ترک اعتیاد شامل ابعاد مختلفی است که در جهت بازیابی توان فردی و بازگرداندن افراد به زندگی انجام‌ می گردد. تعویض خون برای ترک اعتیاد و یا همان سم زدایی برای ترک اعتیاد در واقع بدین معنا است که خون افراد درگیر اعتیاد را تغییر داده شده و سموم از بدن خارج می شود و خون تصفیه شده دوباره به بدن باز می گردد.

باید در نظر داشت که این روش همچنان از نظر علمی تایید نشده است و حتی هدف اصلی ترک که جنبه ذهنی و روانی دارد را به انجام نمی رسناند و تنها خون فرد را تعویض می‌کنند، این در حالیست که غیر از خون، همه اعضای بدن و از همه مهم‌ تر، روان فرد نیز تحت تاثیر اعتیاد قرار گرفته است و نیاز به درمان هدفمند دارند.

تعویض خون برای ترک اعتیاد چطور انجام می شود؟

مراحل تعویض خون برای ترک اعتیاد، شبیه به فرآیند دیالیز است و مراحل اصلی تعویض خون برای ترک اعتیاد عبارتند از:

  • معاینه و بررسی بیمار توسط پزشک متخصص
  • انجام آزمایش‌ های مخصوص خون
  • اتصال بیمار به دستگاه تصفیه خون
  • ارسال جریان خون از بدن بیمار به دستگاه و تصفیه آن
  • برگرداندن خون تصفیه شده به بدن بیمار

عوارض تعویض خون

تعویض خون برای ترک اعتیاد دارای عوارض جانبی و جدی باشد که عوارض جانبی عبارتند از:

  • بروز حالت تهوع
  • عصبی شدن فرد بیمار
  • تغییرات عاطفی غیر عادی
  • اختلال در خواب و بی خوابی
  • درد بدن
  • اختلال در تمرکز
  • واکنش ‌های آلرژیک جدی و خطرساز
  • بروز عفونت‌ های خونی
  • بروز خطر لختگی خون
  • ایجاد تداخل در الکترولیت ‌ها بروز مشکلات جدی قلبی
  • احتمال خطر انتقال بیماری‌ های مختلف شایع خونی نظیر ایدز، هپاتیت و …
تعویض خون برای ترک اعتیاد
تعویض خون برای ترک اعتیاد

روش های مختلف تعویض خون برای ترک اعتیاد

با توجه به شرایط فردی بیمار و نوع ماده اعتیاد زا، برخی از روش ‌های متداول تعویض خون برای ترک اعتیاد عبارتند از:

  • استفاده از دارو های خاص: برخی دارو ها همانند کلوتیدین ممکن است برای کمک به تصفیه خون و حذف سموم مورد استفاده قرار بگیرند.
  • پلاسما فرز: در این روش، پلاسما از خون بیمار جدا می شود و پس از تصفیه، دوباره به بدن بیمار بازگردانده می‌شود.
  • دیالیز صفاقی: در این روش، یک مایع به درون شکم بیمار تزریق می گردد و بعد از جذب سموم، از بدن خارج می گردد.
  • همودیالیز: در روش همودیالیز، خون بیمار از طریق یک فیلتر بهداشتی تصفیه می گردد.

تعویض خون جهت ترک اعتیاد چقدر طول میکشد؟

مدت زمان تعویض خون برای ترک اعتیاد به مولفه های مختلفی نظیر نوع روش تصفیه خون، شدت اعتیاد و وضعیت سلامتی بیمار بستگی دارد. می توان تخمین زد که هر جلسه تصفیه خون بین ۲ تا ۴ ساعت طول می کشد. در واقع تعویض خون معتاد به عنوان یک روش کمکی در کنار سایر روش ‌های ترک اعتیاد، به دفع سموم از بدن و کاهش علائم خماری کمک می کند. اما این روش به تنهایی قادر به درمان اعتیاد نمی باشد و به علاوه هزینه بالایی را به خود اختصاص می دهد. از طرف دیگر اگر تعویض خون معتاد به صورت اصولی و درست انجام نگیرد، ممکن است خطرات جدی را برای افراد به ارمغان بیاورد.

 

هزینه تعویض خون برای ترک اعتیاد

هزینه تعویض خون معتاد برای ترک اعتیاد به عوامل مختلفی مانند تعداد جلسات مورد نیاز و کلینیکی که در آن انجام می شود، مقدار ونوع ماده مخدری که به آن اعتیاد داشته و سن بیمار بستگی دارد.

خون دادن برای ترک اعتیاد

خون دادن باری ترک اعتیاد هیچ روش ثابت شده ای نیست. اما خون دادن می تواند موجب کاهش سم بدن و کمتر شدن علائم ترک در بیمار شود. به یاد داشته باشید که اعتیاد بر خون تاثیر زیادی ندارد و بیشتری تاثیر اعتیاد بر گیرنده های عصبی مغز است.

 

بوپرنورفین و تعویض خون برای ترک اعتیاد

قرص ‌هایی وجود دارند که به تعویض خون معتاد کمک می کنند و البته به تنهایی نمی ‌توانند اعتیاد را درمان کنند. ولی به عنوان یک روش مکمل در کنار سایر روش ‌های ترک اعتیاد مانند سم زدایی و روان درمانی، ممکن است به دفع سموم از بدن و کاهش علائم خماری کمک کنند.

بوپرنورفین همانند آگونیست جزئی عمل می‌ کند و آثار اوپیوئید ها را تقلید می کند هرچند در حدی کم تر و با حداکثر تأثیرگذاری که از وابستگی به ماده اعتیاد زا جلوگیری می کند. بوپرنورفین با کاهش تمایل به مصرف مواد و کمک به کاهش علائم ترک، فرآیند ترک اعتیاد را تسریه می دهد. برخی از مزایای اصلی استفاده از بوپرنورفین عبارتند از:

  • کاهش علائم ترک
  • کاهش ولع مصرف مواد
  • کمک به حفظ یک زندگی بدون اعتیاد
  • افزایش امنیت در درمان اعتیاد به دلیل کاهش خطر اوردوز

 

dr3

 

انواع تصفیه خون برای ترک اعتیاد

تعویض خون  معتاد به دو مرحله کلی سریع و فوق سریع طبقه بندی می شود. ولی می توان همین طبقه ها را به انواع روش هایی برای تصویه خون در جهت ترک اعتیاد، تقلیل داد.

نوع اول؛ سم‌زدایی سریع بشکل بستری‌ شدن

در روش سم‌زدایی سریع، بیماران اغلب ۴ روز بستری می‌ گردد و خون وی توسط دارو هایی که پزشک متخصص تجویز می کند، از هر گونه ماده اعتیاد زا پاکسازی می‌ گردد. ممکن است بیماران با علائم ضعیف تا متوسط از این روش برای تصفیه خون خود استفاده ‌کنند که باید حتما در بیمارستان ها و مراکز تخصصی دارای مجوز صورت بگیرد تا این روش امن باشد و در ادامه مشکلی ایجاد نشود.

نوع دوم؛ سم‌زدایی سریع به‌صورت سرپایی

در روش دوم بیماران عزیز می توانند از دارو هایی، البته تحت نظر پزشک متخصص، استفاده کنند تا نتیجه بهتری را دریافت کنند. کلونیدین یکی از این دارو هاست که بیمار در این روش از آن استفاده می‌کند تا علائم آزار دهنده خماری که بعلت ترک مصرف ماده اعتیاد زا اتفاق می‌افتد را کاهش دهد. البته این حالت از سم‌زدایی و استفاده از کلونیدین برای بیمار با شدت مصرف ماده اعتیاد زا کم استفاده می گردد.

یک حالت دیگر از سم‌زدایی سرپایی، ممکن است با استفاده از دارو های متادون و ابوپرنورفین انجام گردد. در این وضعیت، این دارو ها توسط پزشک متخصص به بیمار تزریق می گردد و به‌ تدریج دوز تزریق کاهش می یابد که البته با علائم خماری همراه است.

نوع سوم؛ سم‌زدایی فوق سریع

در روش تعویض خون برای ترک اعتیاد به شکل فوق سریع، از دارو های دسته آنتاگونیست با دوز بسیار بالا استفاده می گردد. در این روش پاکسازی خون خیلی سریع رخ می دهد و اغلب در حالت بیهوشی بیمار انجام ‌می گردد. باید در نظر داشت که در این روش، علائم ترک با شدت بسیار بالایی صورت می گیرد؛ بنابراین لازم است که در مراکز درمانی معتبر و تحت نظر پزشکان متخصص و ماهر انجام گردد.

تمامی روش های تعویض خون برای ترک اعتیاد و سم زدایی سریع و فوق سریع در بهترین کلینیک ترک اعتیاد در تهران توسط تیم پزشکی مجرب انجام می شود. بیمار در این کلینیک به صورت ۲۴ ساعته تحت نظر پرستار قرار دارد و در صورت نیاز از داروهای مختلف برای کاهش علائم ترک اعتیاد استفاده خواهد شد. همچنین کلینیک ترک اعتیاد بانوان به صورت مجزا در حال خدمات رسانی به بانوان گرامی است. این مرکز برای اطمینان شما امکان بازدید حضوری از مرکز را در تمام روزهای هفته محیا نموده است. 

نویسنده: دکتر مسعود جوادی