کلینیک طلوعی دوباره

مراکز بازپروری معتادان

مراکز بازپروری معتادان
نویسنده: نازنین روشن طبری

اردیبهشت ۱۶, ۱۴۰۴

مراکز بازپروری معتادان می تواند نقطه ای برای شروع دوباره باشد. سازمان بهزیستی  مجموعه‌ای از خدمات درمانی و بازپروری را برای معتادان به صورت شبانه‌روزی و در سطوح مختلف فراهم می‌کند. این خدمات شامل مراحل سم‌زدایی، مراقبت‌های پس از ترک، بهبود رفتار و سبک زندگی، و همچنین توانمندسازی افراد بهبودیافته است که در مراکز متنوعی مانند مراکز بازپروری و توانمندسازی ارائه می‌شود.

 

درمان سرپایی معتادان در مراکز بازپروری

درمان سرپایی در مراکزی که تحت نظر سازمان بهزیستی فعالیت می‌کنند، انجام می‌شود. در این روش، افراد در ساعات مشخصی برای شرکت در جلسات درمانی به مرکز مراجعه می‌کنند و بقیه زمان خود را در منزل سپری می‌کنند. این شیوه برای کسانی مناسب است که اعتیادشان شدید نیست، از حمایت خانوادگی خوبی برخوردارند یا انگیزه بالایی برای ترک دارند.

انواع برنامه‌های درمان سرپایی

  • برنامه‌های روزانه: مناسب برای افراد با اعتیاد شدید یا سابقه طولانی مصرف مواد. در این روش، فرد باید تقریباً هر روز یا ۵ روز در هفته به مرکز مراجعه کند، داروهای لازم و سرم‌درمانی دریافت کند و سپس با همراه به خانه بازگردد تا دوره سم‌زدایی را در منزل طی کند.
  • برنامه‌های فشرده: برای معتادان شاغل یا کسانی که مصمم به ترک هستند. برنامه‌ای دقیق و مرحله‌ای تدوین می‌شود که در آن، تعداد جلسات مراجعه به مرکز به تدریج کاهش می‌یابد.
  • برنامه‌های مداوم: برای افرادی با اعتیاد سبک یا سابقه کوتاه مصرف. این روش شامل جلسات گروهی هفتگی تحت نظارت پزشک و روانشناس است.

نحوه استفاده از خدمات سرپایی

افراد می‌توانند به مراکز درمان سرپایی مراجعه کنند.آدرس‌ها در سایت بهزیستی در بخش مراکز درمانی قابل دسترسی است. پس از پذیرش، ارزیابی‌های پزشکی، آزمایش‌های سم‌شناسی و مشاوره‌های روانشناختی انجام می‌شود تا وضعیت جسمی، روانی، نوع ماده مصرفی و انگیزه فرد بررسی شود. سپس برنامه درمانی مناسب تعیین می‌گردد.

نحوه پذیرش در کمپ اجباری دولتی
اقامت در مراکز بازپروری

درمان اقامتی در مراکز بازپروری

درمان در مراکز اقامتی با اقامت داوطلبانه به مدت ۳ ماه انجام می‌شود. شرایط پذیرش شامل داشتن اعتیاد شدید، تمایل شخصی به درمان، سن ۱۸ تا ۶۰ سال و همراه داشتن معرف است. این مراکز از روش پرهیزمدار استفاده می‌کنند و با کمک گروه‌های همتایان و بهبودیافتگان و خودیاران شامل خانواده و دوستان فعالیت می‌کنند. برنامه‌ها به سه شکل طراحی می‌شوند:

  • اقامت کامل ۳ ماهه و سپس ترخیص.
  • اقامت ۲ ماهه و ۱ ماه درمان سرپایی.
  • اقامت ۱ ماهه و ۲ ماه درمان سرپایی.

شروع درمان با سم زدایی ترک اعتیاد

برای استفاده از این خدمات، فرد باید به مرکز مراجعه کند و تحت ارزیابی‌های پزشکی، روانی و اجتماعی قرار گیرد. دوره سم‌زدایی که ۱ تا ۲ هفته طول می‌کشد، اولین گام است. پس از آن، برنامه‌های بازتوانی شامل فعالیت‌های گروهی، آموزش به خانواده و نظارت بر روند درمان اجرا می‌شود.

درمان غیر دارویی و بازپروری در مراکز بازپروری

مراکز بازپروری برای بهبودیافتگانی که مشکلات اجتماعی یا فردی دارند، خدمات غیر دارویی ارائه می‌دهند. این خدمات شامل مشاوره روانشناختی، کاردرمانی، آموزش خانواده و تشکیل گروه‌های خودیار است و بر تغییر رفتار و رشد فردی تمرکز دارد.

 

مراحل درمان در مراکز بازپروری معتادان

در ابتدا آشنایی فرد با مرکز طی ۲ هفته صورت می گیرد. بیمار در این دو هفته جایگاه و وظایف خود را در مجموعه می شناسد و با اطرافیان خود ارتباط بیشتری می گیرد. حضور در جلسات آموزشی و گروهی به مدت ۳ ماه. جلسات آموزشی شامل مشاوره، آموزش مهارت های زندگی، مهارت های شغلی و … در طول این سه ماه ارائه می شود تا بیمار بتواند با مشکلات زندگی به طور سالم و درست روبرو شود. خروج تدریجی با مرخصی‌های هفتگی. پس از انجام مراحل گذشته، بیمار کم کم به صورت تدریجی دوباره وارد اجتماع می شود تا بتواند برای خود جایگاه مناسبی پیدا کند.

مددکاران مجموعه حتی پس از ترخیص نیز بیماران را تنها نمی گذارند و به صورت دوره ای ارتباط برقرار می کنند. مشکلات آن ها را پیگیری می کند و بیمار می تواند از حمایت مرکز بازپروری برای حل مشکلات خود برخوردار شود. همچنین بیماران می توانند به عنوان همیار در دوره های بعدی همکاری کنند.

 

خدمات توانمندسازی و حمایت از بهبودیافتگان

مراکز توانمندسازی و صیانت اجتماعی برای کسانی که پس از ترک، سرپناه یا حمایت خانوادگی ندارند، تا ۱ سال اقامت و خدمات ارائه می‌دهند. این خدمات شامل:

  • تأمین محل اقامت، غذا، پوشاک و بهداشت: بیماران معمولا طی ماه ها درگیری با اعتیاد، شغل خود را از دست داده اند و برای تامین مایحتاج اولیه زندگی مشکلاتی دارند. مراکز بازپروری معتادان نیازهای اولیه را بر طرف می سازد تا بیمار بدون دغدغه بر سلامتی خود تمرکز داشته باشد.
  • آموزش مهارت‌های زندگی و شغلی: افراد معتاد معمولا بیکارند و شغل های خود را از دست داده اند. به دلیل انگ اجتماعی نمی توانند به راحتی به شغل خود بازگردند یا حتی برخی از آن ها هیچگونه مهارت یا سابقه شغلی ندارند. این مراکز بازپروری به بیمار کمک می کند تا مهارت های مورد نیاز بازار کار را آموزش ببیند و برای یافتن شغل به آن ها کمک می کند.
  • جلسات آموزشی برای خانواده‌ها: یکی از مشکلات دیگر بیماران تخریب رابطه با همسر، فرزندان، پدر، مادر و دیگر اعضای خانواده است. این نهاد ها با برگزاری جلسات آموزشی برای بیماران و خانواده ها به بهبود و بازسازی روابط خانوادگی تمرکز می کنند.
  • ارجاع به مراکز درمانی: در صورت نیاز بیمار به مراکز درمانی دولتی برای درمان آسیب های ناشی از اعتیاد مانند اختلالات روانی یا جسمی ارجاع داده می شوند.

 

شرایط پذیرش مراکز بازپروری

برای پذیرش و درمان در مراکز بازپروری بیمار لازم است به صورت حضوری به مراکز بهزیستی مراجعه نماید. افراد با مدارک هویتی و گواهی ترک اعتیاد می‌توانند اقدام کنند. آدرس‌ها در سایت بهزیستی موجود است.

dr3

گزینه های درمانی بهتر

علاوه بر مراکز بازپروری و کمپ های ترک اعتیاد، کلینیک های خصوصی ترک اعتیاد، یکی از بهترین گزینه ها برای شروع درمان است. سم زدایی ترک اعتیاد به صورت سریع و فوق سریع در بهترین مرکز ترک اعتیاد در تهران زیر نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد انجام می شود. تیم پزشکی به صورت شبانه روزی بر حال بیمار نظارت می کنند تا با کمترین درد و خماری بتواند مراحل ترک اعتیاد را طی کند. کلینیک خصوصی طلوعی دوباره با امکانات رفاهی عالی و تیم پزشکی متبحر و تجهیزات پیشرفته سابقه بیش از ۱۰۰۰ ترک موفق را در کارنامه خود ثبت کرده است. این مرکز برای اطمینان خاطر خانواده ها امکان بازدید حضوری از مرکز را نیز فراهم نموده است.

نویسنده: نازنین روشن طبری

نازنین روشن طبری هستم، روان‌شناس بالینی با بیش از ده سال تجربه در حوزه ترک و درمان اعتیاد و مدیریت داخلی کلینیک طلوعی دوباره.