کلینیک طلوعی دوباره

تفاوت مخدر صنعتی و سنتی

تفاوت مخدر صنعتی و سنتی
نویسنده: دکتر مسعود جوادی

اردیبهشت ۹, ۱۴۰۴

تفاوت مخدر صنعتی و سنتی در منشاء آن است. مواد مخدر طبیعی از گیاهانی که در طبیعت یافت می شوند استخراج می شود اما مواد مخدر صنعتی در آزمایشگاه ها به وسیله ترکیبات شیمیایی ساخته می شوند. آمفتامین، فنتانیل، اکسی کانتین و نمک حمام از جمله مواد مخدر صنعتی هستند. این مواد به دلیل ناشناخته بودن ترکیبات و دوز آن ها بسیار خطرناک تر از مواد مخدر سنتی هستند. ترک مواد مخدر صنعتی پیچیدگی های زیادی دارد و نیازمند بستری و مراقبت تحت نظارت پزشک است.

 

مواد مخدر طبیعی چیست؟

همانطور که از نامش پیداست، مواد مخدر طبیعی از گیاهان، قارچ‌ها یا سایر منابع طبیعی مشتق می‌شوند. این داروها اغلب با فرآوری کم و بدون مواد اضافی ساخته می‌شوند. نمونه‌های رایج عبارتند از:

  • تریاک از گیاه خشخاش. حاوی آلکالوئیدهایی مانند مورفین و کدئین با خواص تسکین‌دهنده درد.
  • ماری‌جوانا از گیاه شاهدانه. حاوی کانابینوئیدها، از جمله THC (تتراهیدروکانابینول) و CBD (کانابیدیول) است که اثرات روانگردان و درمانی دارند.
  • هروئین: هروئین یک ماده مخدر نیمه مصنوعی است، به این معنی که می‌تواند با سایر مواد مخدر طبیعی یا مصنوعی ترکیب شود، در حالی که تریاک، ماری‌جوانا و کوکائین از منابع طبیعی تهیه می‌شوند
  • کوکائین: برگ‌های کوکا، در کنار ماری‌جوانا، معروف‌ترین گیاهانی هستند که یک داروی ارگانیک تولید می‌کنند. برگ‌های کوکا به خودی خود اثر مخدر خفیفی ایجاد می‌کنند، همچنین احساس آرامش و سبکی سر خفیفی ایجاد می‌کنند.
  • قارچ‌های سیلوسایبین:قارچ‌ها یکی از رایج‌ترین مواد مصرفی هستند. قارچ‌های سیلوسایبین پتانسیل سوءمصرف کمتری نسبت به اکثر داروهای دیگر دارند. با این حال، قطعاً می‌توان به آنها اعتیاد پیدا کرد. اکثر این قارچ‌ها در طبیعت رشد می‌کنند اما از قارچ‌های سمی کشنده قابل تشخیص نیستند.

 

مواد مخدر صنعتی چیست؟

مواد مخدر صنعتی به صورت شیمیایی در خانه یا آزمایشگاه پزشکی ساخته می‌شوند تا از مواد مخدر دیگری مانند مورفین، کوکائین یا ماری‌جوانا تقلید کنند. داروهای حاصل معمولاً تأثیر کاملاً متفاوتی بر رفتار و مغز دارند. نمونه‌های رایج عبارتند از:

  • کانابینوئیدهای مصنوعی: این ترکیبات برای تقلید اثرات THC (تتراهیدروکانابینول)، جزء روانگردان حشیش، طراحی شده‌اند.
  • اپیوئیدهای مصنوعی: اپیوئیدهای دارویی، مانند فنتانیل و اکسی‌کدون، ترکیبات مصنوعی هستند که برای تکرار اثرات تسکین‌دهنده درد اپیوئیدهای طبیعی مانند مورفین طراحی شده‌اند.
  • محرک‌های مصنوعی: ترکیباتی مانند آمفتامین‌ها و مت‌آمفتامین‌ها محرک‌های مصنوعی هستند که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارند.
  • سایر مواد صنعتی: اینها مواد مصنوعی هستند که برای تقلید اثرات مواد مخدر غیرقانونی و در عین حال تلاش برای فرار از محدودیت‌های قانونی ساخته شده‌اند. نمونه‌هایی از آنها شامل کاتینون‌های مصنوعی (نمک حمام) و کانابینوئیدهای مصنوعی کمیکال است.

مهمترین تفاوت مخدر صنعتی و سنتی در نحوه تهیه آن و مواد تشکیل دهنده آن است. مواد مخدر صنعتی در آزمایشگاه‌های پزشکی یا خانگی ساخته می‌شوند تا اثرات مواد مخدر طبیعی را تقلید کنند و اغلب باعث ایجاد سرخوشی قوی‌تر و قوی‌تر می‌شوند. بسیاری از مواد مخدر صنعتی، مواد مخدر مهمانی مانند MDMA هستند.

سایر مواد مخدر صنعتی عبارتند از:

  • مت
  • فنتانیل
  • اکسی کانتین
  • بنزو
  • کابانوئیدها
  • نمک حمام
  • آئروسل‌ها

مواد مخدر صنعتی اغلب با نام‌های رمز مختلفی که اغلب به اثر دارو اشاره دارند، فروخته و به اشتراک گذاشته می‌شوند. محرک‌های مصنوعی در مهمانی‌ها محبوب هستند و برای بهبود عملکرد کاری، از مواد افیونی مصنوعی برای تسکین درد جسمی، روانی و عاطفی استفاده می‌شود.

یکی از تفاوت مخدر صنعتی و سنتی این است که مواد افیونی مصنوعی به طور قابل توجهی قوی‌تر از تریاک و هروئین هستند و باعث می‌شوند فرد به راحتی در اثر مصرف بیش از حد فنتانیل یا اکسی کانتین دچار مرگ شود. کانابینوئیدهای مصنوعی مانند THC به طور فزاینده‌ای در خوراکی‌هایی مانند پاستیل رایج هستند. آنها سرخوشی قوی‌تری نسبت به سیگار کشیدن، ویپینگ یا خوراکی‌های THC طبیعی ایجاد می‌کنند.

تفاوت مخدر صنعتی و سنتی
تفاوت مخدر صنعتی و سنتی در نحوه تهیه آن است

 

تفاوت مخدر صنعتی و سنتی چیست؟

به غیر از منشأ آنها، هیچ تفاوت عمده‌ای بین مواد افیونی طبیعی و مصنوعی وجود ندارد. در حالی که هروئین و فنتانیل در دوزهای غلیظ‌تری عرضه می‌شوند، اما همان خطر ذاتی وابستگی به مواد افیونی طبیعی را دارند. پزشکان اغلب فنتانیل را برای تسکین درد تجویز می‌کنند و برخی از افرادی که از آن استفاده می‌کنند، می‌توانند به آن وابستگی پیدا کنند. به طور مشابه، هروئین به دلیل سرعت رسیدن به مغز می‌تواند به سرعت اعتیاد ایجاد کند. مورفین سابقه طولانی در ایجاد اعتیاد در افرادی دارد که به آنها دستور داده شده است که برای درمان درد ناشی از آسیب یا بیماری از این دارو استفاده کنند.

کسی که به یک نوع ماده افیونی وابسته است، صرف نظر از اینکه طبیعی باشد یا مصنوعی، به راحتی می‌تواند به نوع دیگری معتاد شود. همه مواد افیونی هنگام سوء مصرف واکنش‌های مشابهی ایجاد می‌کنند.

اگرچه مواد مخدر سنتی نیز خطرات زیادی برای سلامتی جسمی و روانی دارند، اما ماهیت پیچیده مواد مخدر صنعتی،  خطرات مصرف مواد صنعتی را بیشتر می کند. برخی از تفاوت مخدر صنعتی و سنتی در ادامه بیان می شود.

۱.عدم امکان شناسایی مواد تشکیل دهنده

هدف مواد مخدر صنعتی، بازتولید احساسات و اثرات یک ماده مخدر طبیعی است. کسانی که این مواد را تولید و تولید می‌کنند، از طیف گسترده‌ای از مواد شیمیایی برای ایجاد اثر مطلوب استفاده می‌کنند که بسیاری از آنها بسیار خطرناک هستند، مانند سم موش.

۲.تازگی ناشناخته بودن، تفاوت مخدر صنعتی و سنتی

ناشناخته بودن مواد تشکیل دهنده یکی از تفاوت مخدر صنعتی و سنتی است. مواد تشکیل‌دهنده آنها تحت آزمایش‌های دقیق مشابه مواد دارویی قرار نمی‌گیرند. در نتیجه، بخش بزرگی از مواد تشکیل‌دهنده‌ای که در داروهای مصنوعی یافت شده‌اند، مواد شیمیایی هستند که اثرات آنها هرگز به درستی روی انسان آزمایش نشده است. این بدان معناست که هیچ راهی برای دانستن واقعی تأثیر یک داروی مصنوعی خاص بر روی یک مصرف‌کننده، به ویژه در دوزهای بالاتر یا با مصرف طولانی مدت، وجود ندارد.

۳.عدم پیش بینی اثرات، تفاوت مخدر صنعتی و سنتی

هدف مواد مخدر صنعتی تقلید از اثرات ماده مخدر دیگری مانند یک محرک یا ماری‌جوانا است، هیچ راهی برای دانستن واقعی اثرات یک ترکیب خاص قبل از مصرف توسط مصرف‌کننده وجود ندارد.

۴.آسیب های دائمی بیشتر

تفاوت مخدر صنعتی و سنتی در این است که با سوء مصرف طولانی مدت، داروهای مصنوعی می‌توانند باعث آسیب دائمی به ذهن و بدن مصرف کننده شوند. در حالی که این یک خطر رایج هنگام سوء مصرف تقریباً هر نوع دارویی است، به ویژه هنگام برخورد با داروهای مصنوعی جدی است زیرا مصرف کننده هیچ راهی برای دانستن دقیق آنچه وارد بدن خود می‌کند، ندارد.

بسیاری از ترکیباتی که داروهای مصنوعی را تشکیل می‌دهند از مواد شیمیایی تشکیل شده‌اند که قبل از واکنش به یکدیگر خطرناک هستند. علاوه بر این، هر یک از آنها هنگام ترکیب، خطرات مرتبط با مصرف دارو را افزایش می‌دهند.

لیست مخدر صنعتی و سنتی
لیست مخدر صنعتی و سنتی

 

آیا مواد مخدر صنعتی اعتیادآور هستند؟

علیرغم تفاوت‌ها، مواد مخدر صنعتی و طبیعی تأثیر یکسانی بر مغز دارند. آنها دوپامین را افزایش می‌دهند و یک اثر “پاداش دوپامین” ایجاد می‌کنند. این بدان معناست که وقتی یک ماده مخدر مغز را با دوپامین، ماده شیمیایی که باعث شادی و لذت می‌شود، پر می‌کند، مغز بیشتر می‌خواهد.

این پاسخ طبیعی مغز است. متأسفانه، این همان چیزی است که منجر به اعتیاد به مواد مخدر می‌شود. هر دو ماده مخدر مصنوعی و طبیعی بسیار اعتیادآور هستند. اگر یک ماده مخدر مصنوعی قوی‌تر از یک ماده مخدر طبیعی باشد، ممکن است سریع‌تر به اعتیاد منجر شود. اختلالات همزمان مانند اضطراب، افسردگی، PTSD و OCD نیز بر سرعت ابتلای فرد به مواد مخدر طبیعی یا مصنوعی تأثیر می‌گذارند.

 

 

خطرات مواد مخدر صنعتی

وقتی مکمل‌ها یا داروهای طبیعی مصرف می‌کنید، آنها با سیستم بدن شما همکاری می‌کنند تا درد را کاهش دهند و به شما امکان دهند از بیماری‌های مختلف بهبود یابید. داروهای مصنوعی از مواد شیمیایی مصنوعی برای تقلید واکنش‌های دارویی طبیعی با هدف افزایش قدرت خود استفاده می‌کنند. در حالی که گاهی این می‌تواند در درمان درد مزمن یا شدید پس از جراحی مفید باشد، وقتی صحبت از مواد صنعتی غیرقانونی می‌شود، آنها می‌توانند تنها با یک دوز باعث مرگ شوند.

یکی از تفاوت مخدر صنعتی و سنتی این است که تولیدکنندگان می‌توانند از هر ترکیبی که برای تولید دارو انتخاب می‌کنند، از جمله مواد شیمیایی رایج در محصولات تمیزکننده و سایر موادی که در صورت بلع کشنده هستند، استفاده کنند.

آسیب جسمی ناشی از داروهای مصنوعی شامل آسیب مغزی، حالت تهوع، استفراغ، بیهوشی، فشار خون بالا، لرزش، برخی سرطان‌ها و آسیب‌های متعدد اندام‌ها می‌شود. این آسیب بسیار بیشتر از مواد مخدر سنتی است.

همانطور که گفته شد ناشناخته بودن ترکیبات یکی از تفاوت مخدر صنعتی و سنتی است. این باعث می شود ترکیبات شیمایی خطرناک موجود در این دارو ها شناسایی نشود و ممکن است موجب آسیب های روانی شدید شود. آسیب روانی ناشی از داروهای مصنوعی شامل توهم، پارانویا، افسردگی، اضطراب، هذیان، رفتار خشونت‌آمیز، نوسانات شدید خلقی، رفتار خشونت‌آمیز، رفتار خودآزاری و تمایل به خودکشی است.

dr3

 

سخن آخر

یکی از مهمترین تفاوت مخدر صنعتی و سنتی این است که داروهای مصنوعی در مقایسه با داروهای طبیعی میزان مرگ و میر بالاتری دارند. به همان صورت ترک مواد مخدر صنعتی نیز خطرناک است و افرادی که با اعتیاد به مواد مخدر صنعتی دست و پنجه نرم می‌کنند، باید زیر نظر پزشک متخصص در کلینیک ترک اعتیاد تهران مراحل سم زدایی ترک اعتیاد و بستری شدن را طی نمایند تا به طور مناسب و ایمن سم زدایی شوند و از مصرف مواد مخدر صنعتی بهبود یابند.

بهترین کلینیک ترک اعتیاد تهران با سابقه بیش از ۱۰۰۰ ترک موفق و بهره مندی از تیم پزشکی مجرب و تجهیزات پیشرفته می تواند به شما در تجربه ترک اعتیاد با کمترین درد و خماری کمک کند.

نویسنده: دکتر مسعود جوادی